Agama & Kepercayaan

INFAQ AL-QURAN UNTUK RUMAH ANAK YATIM

oleh MOHD SHAHIRUL KHALID BIN MOHAMAD
Dicipta pada Mar 22, 2023 | Seluruh Negara
RM0 terkutip dari RM100,000 sasaran 0.00%
  • 0 Derma
  • Tiada
  • 0 Like
Sumbangan Al-Quran anda akan diagihkan kepada rumah anak-anak yatim yang terpilih di perkampungan khususnya daerah pedalaman. Jom bantu kami!


Persatuan Penempatan Dan Pemulihan Penjara (PEMAAF) berhasrat mencari sumbangan Al-Quran sebanyak 1,000 naskah untuk disumbangkan kepada rumah anak-anak yatim. Kami sudah menyaksikan ribuan anak-anak yang cintakan Al-Quran, membaca dan menghafalnya tetapi mushaf Al-Quran mereka lusuh, carik dan koyak. Allahuakbar, kami mencari penyumbang yang bermurah hati seperti anda untuk membantu mewakafkan Al-Quran untuk dihadiahkan kepada mereka. Sumbangan Al-Quran anda akan diagihkan kepada rumah anak-anak yatim yang terpilih di perkampungan khususnya daerah pedalaman. Aktiviti edaran Al-Quran ini aktif dijalankan oleh para sukarelawan kami. Saudara dan saudari juga boleh turut serta menjadi tenaga sukarelawan kami dan sampaikan sumbangan kepada mereka yang memerlukan bantuan

63f0c835130274.76321641.jpeg

Al-Quran atau Quran (bahasa Arab: نآرقلا al-Qur'ān) ialah kitab suci bagi umat Islam. Menurut ajaran Islam, Al-Quran ialah wahyu yang Allah turunkan kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibril yang sampai ke zaman sekarang secara mutawatir. Perihal diturunkan Al-Quran mempunyai kaitan rapat dengan Lailatul Qadar. Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad secara beransur-ansur dalam tempoh 23 tahun.

63f0c835202e01.66385024.webp

Pada abad ini, sains teknologi di serata dunia mempunyai banyak pengaruh sama ada dari aspek positif dan negatif. Dari aspek positif mendapati bahawa dengan adanya sains teknologi kerja dan perbuatan manusia dapat dimudahkan. Walau bagaimanapun, dari aspek negatif, bahawa sains teknologi ini dapat mendatangkan masalah dari segi kekerasan, pergaulan bebas, hedonis dan perbuatan tidak bermoral lainnya yang merupakan bentuk nyata dari “manipulasi” konstruksi teori dan aplikasi sains teknologi yang bebas nilai. Antara cara mengatasi aspek negatif dalam sains teknologi ini adalah dengan merujuk, memahami dan mengikut kembali ajaran teks dalam Al-Quran dan hadis yang menjadi kesahihannya diyakini benar lagi sahih serta mendalami ilmu agama untuk mengetahui cara reformulasi tujuan sains teknologi dalam islam supaya melahirkan manusia yang ulul albab.

63f0c835255c05.72218615.jpeg

PELABURAN AKHIRAT


Sesungguhnya yang di dapati oleh orang yang beriman dari amalan dan kebaikan yang ia lakukan setelah ia mati adalah:

1. Ilmu ia ajarkan dan sebarkan
2. Anak soleh yang ia tinggalkan
3. Mushah Al-Quran yang ia wariskan
4. Masjid yang ia bangunkan
5. Rumah bagi ibnu sabil yang ia bangunkan
6. Mengalirkan sungai
7. Sedekah jariah

Semua itu di kaitkan ia setelah ia meninggal dunia.

63f0c835286219.63637496.jpeg

“Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (Surah al-Baqarah, ayat 261)
Tiada derma lagi
Tiada keputusan dapat dicari
BantulahBoost
Pengajur kempen telah opt-in BantulahBoost. Jumlah kecil dari dana terkumpul akan disalurkan untuk penggunaan Iklan di media sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram.
QR Code Kempen Bantulah
INFAQ AL-QURAN UNTUK RUMAH ANAK YATIM
oleh MOHD SHAHIRUL KHALID BIN MOHAMAD
RM0 terkutip dari RM100,000 sasaran (0.00%)
Tiada | Seluruh Negara
Penganjur Kempen
MOHD SHAHIRUL KHALID BIN MOHAMAD
Akaun dicipta pada Mar 02, 2023 | Malaysia

Kempen Berkaitan

Lihat kempen-kempen lain yang berada dalam kategori yang sama

Bantu Baikpulih Masjid di Kota Bharu Kelantan
Agama & Kepercayaan | Verified | LHDN
Bantu Baikpulih Masjid di Kota Bharu Kelantan

Dengan kapasiti jemaah 400 orang, masjid ini adalah masjid yang amat istimewa ba...

RM19,100 31.83%
terkutip dari RM60,000 Kelantan

Beneficiary kempen ini: Persatuan Masjid Kam...

oleh Muhammad Hezril Zhafri 436 hari tinggal